Om Juan Les Pins

Juan-les-Pins är en liten ort på Franska Rivieran mellan Nice och Cannes. Orten är en av de mer attraktiva semesterorterna för det sydeuropeiska jetsetet och lockar en förhållandevis ung publik.

Juan-les-Pins är känt för sina lyxhotell och för de fina privata sandstränderna mitt inne i staden. Den årliga jazzfestivalen i den lilla stadsparken La Pinede lockar ständigt en stor publik och musikens världsstjärnor.

Vintertid stängs många hotell och de påkostade lägenhetskomplexen står då tomma.

Någon kilometer öster om Juan-les-Pins ligger huvudorten Antibes med sin medeltida ringmur, fästningen Fort Carré och sin stora hamn Port Vauban med yachter i högsta lyxklassen.

Juan les Pins betyder “Juan vid tallarna” och är även känt för att det var författarparet F. Scott Fitzgerald och Zelda Fitzgeralds hem under 1920- och 1930-talen. Även Ernest Hemingway hade Juan-les-Pins som arbetsort.

Strax söder om Juan-les-Pins centrum utbreder sig halvön Cap d’Antibes, känd för sina stora tomter och magnifika neoklassicistiska villor, bland annat Villa Eilenroc och Eden Roc.


Avstånd mellan olika orter

Avstånd mellan Juan les Pins och flygplatsen i Nice är ca 22 km, Antibes ca 3 km, Cannes ca 13 km. Från Juan-les-Pins till centrala Nice är ca 30 km och till Monaco ca 50 km.


Badstränder

Juan-les-Pins har några av franska rivierans längsta och bredaste sandstränder som sträcker sig längs hela halvöns västra sida. Många av stränderna drivs som privata strandklubbar där du betalar en avgift på ca 15-25 euro/dag för att få tillgång till en solsäng och parasoll. Dessa klubbar har även egna strandrestauranger och ofta badbryggor med solsängar som går ut från stranden.

Vägen till stranden från lägenheten:

Gå på vänster sidan av poolen tills du kommer till en stor grind, ut genom grindarna sedan till höger och rakt fram. Om man tar denna väg ser man också P-platser för besökande mm. Det finns en gångtunnel under järnvägen, där är stranden framför er.


Juan Les Pins

Promenad till Juan Les Pins:

Gå ut på samma sätt som ”vägen till stranden”. Följ vägen, efter ca 10-15 minuter kommer man fram till byn. Centrum är tämligen kompakt, en hel del restauranger och ett flertal klädbutiker. I juli o augusti är priserna rätt mycket högre på allt.

Området i övrigt:

Mat mm:

Det finns en bra matvarubutik i området. Den ligger inne på torget mitt emot Mc Donalds. På torget finns lite restauranger mm som är helt OK.

Byn:

Juan Les Pins är helt sammanväxt med Antibes, men har i stort sett behållit sin “by-prägel” Det finns gott om restauranger och små butiker, under juli och augusti kan det vara gott om turister.